Burger z červené čočky

Červená čočka obsahuje hodně bílkovin, takže v přípravě pokrmů může nahrazovat maso. Navíc má skvělou jemnou chuť a je uvařená za pár minut.

  • 35 min
Burger z červené čočky

Ingredience

  • 600 ml vody
  • 200 g červené čočky celé Lagris
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl, pepř
  • 25 g slunečnicových semínek
  • 1 lžička chia semínek
  • 2 vejce
  • 50 g ovesných vloček
  • 30 g kešu oříšků
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g nastrouhané mrkve
  • 40 ml olivového oleje

Příprava

  1. Přebranou a propláchnutou čočku vsypeme do studené vody (1 díl čočky na 3 díly vody). Za občasného míchání přivedeme k varu a vaříme přibližně 5 minut na mírném ohni doměkka. Osolíme dle chuti a necháme dojít pod pokličkou asi jednu minutu. Přebytečnou vodu scedíme.
  2. V pánvi na rozehřátém oleji osmažíme nastrouhanou mrkev, prolisovaný česnek a drcené kešu oříšky.
  3. Restujeme cca 3 minuty, odstavíme a dáme do mísy. Smícháme s uvařenou čočkou, ovesnými vločkami, vejci, chia a slunečnicovými semínky. Osolíme, opepříme, dochutíme nesekanou bazalkou a důkladně promícháme. Necháme alespoň 20 minut v chladnu odpočinout.
  4. Ze směsi vytvoříme cca 2 cm silné placičky a smažíme na středně rozpáleném oleji do zlatova.

Rada: Pokud chceme mít zdravější variantu burgerů, místo smažení zvolíme pečení v troubě. Placičky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 15 minut.