Burger z červené čočky
- Recept od coolinarika.com -Červená čočka obsahuje hodně bílkovin, takže v přípravě pokrmů může nahrazovat maso. Navíc má skvělou jemnou chuť a je uvařená za pár minut.
Příprava
Přebranou a propláchnutou čočku vsypeme do studené vody (1 díl čočky na 3 díly vody). Za občasného míchání přivedeme k varu a vaříme přibližně 5 minut na mírném ohni doměkka. Osolíme dle chuti a necháme dojít pod pokličkou asi jednu minutu. Přebytečnou vodu scedíme. V pánvi na rozehřátém oleji osmažíme nastrouhanou mrkev, prolisovaný česnek a drcené kešu oříšky. Restujeme cca 3 minuty, odstavíme a dáme do mísy. Smícháme s uvařenou čočkou, ovesnými vločkami, vejci, chia a slunečnicovými semínky. Osolíme, opepříme, dochutíme nesekanou bazalkou a důkladně promícháme. Necháme alespoň 20 minut v chladnu odpočinout. Ze směsi vytvoříme cca 2 cm silné placičky a smažíme na středně rozpáleném oleji do zlatova.
Rada: Pokud chceme mít zdravější variantu burgerů, místo smažení zvolíme pečení v troubě. Placičky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 15 minut.