Pastýřský koláč s tuňákem (Shepherd´s pie)
- Recept od coolinarika.com -Pastýřský koláč s sebou přináší nádech nostalgie. Své hosty potěšíte, když tento slaný koláč budete podávat ozdobený středomořskými bylinkami.
Příprava
Oloupané brambory uvařte ve slané vodě. Brambory sceďte, rozmačkejte, přidejte máslo, mléko a polovinou nastrouhané goudy. Vymíchejte dohladka a uchovejte v teple. V pánvi zahřejte olivový olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli a orestujte. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte na nudličky nakrájený celer a restujte 1 – 2 minuty. Poté do pánve vložte krájená a pasírovaná rajčata, Podravka přísadu a nechejte lehce probublávat cca 10 – 15 minut, dokud se všechna tekutina neodpaří. Přidejte uvařené fazole a okapaného tuňáka. Zlehka promíchejte. Směs vložte do vymazané zapékací mísy o průměru 20 – 26 cm. Směs uhlaďte a pokryjte připraveným bramborovým pyré. Posypejte druhou polovinou strouhané goudy a vložte do trouby vyhřáté na 210 °C. Pečte cca 20 minut nebo dokud pyré nezíská krásnou zlatou barvu.
Servírování: Podávejte horké.
Rada: Zapékací mísa by měla být vysoká max. 10 cm, aby si koláč zachoval svou šťavnatou a bohatou chuť.