Luštěninový salát se zeleninou

I z tradičních luštěnin, které znali už naši předci, se dá připravit docela netradiční a moderní jídlo. Luštěninový salát se zeleninou je to pravé letní osvěžení.

  • 50 min
Luštěninový salát se zeleninou

Ingredience

Na salát

  • 60 g čerstvých rajčat
  • 2 menší papriky různých barev
  • 60 g okurku
  • 20 g řapíkatého celeru
  • 20 g červené cibule
  • 15 g polníčku
  • 100 g luštěninové směsi premium Lagris (po uvaření cca 200 g)

Na dresing

  • 10 ml olivového oleje
  • 20 ml balsamikového octa
  • 20 g cukru krupice

Příprava

  1. Luštěninovou směs namočíme den dopředu. Poté uvaříme doměkka a necháme vychladnout.
  2. Omytou a očištěnou zeleninu nakrájíme na menší kousky. K nakrájené zelenině přidáme polníček.
  3. Z balsamikového octa a cukru si připravíme dresing. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí (vhodná kombinace pro dresing je 1:1). Do takto připraveného octa za šlehání metličkou přikapáváme olivový olej až do doby, než vznikne hustější emulze.
  4. Připravenou zeleninu zalijeme dresingem a opatrně promícháme. Na závěr vmícháme vychladlou luštěninovou směs.

Servírování: Salát můžeme podávat jako hlavní jídlo nebo jako přílohu k masu.

Rada: Luštěninová směs premium je unikátní směsí více druhů luštěnin a racia. Je výborná nejen jako základ salátů, ale také do polévky a na pomázanky.