Recepty

Vytvořte dokonalý pokrm díky jedinečným produktům Lagris

Ingredience

100 g  cukru krupice na karamel
  Na rýžový puding:
150 g nevařené rýže arborio Lagris
3 dcl mléka
2 lžíce  cukru  
2 tobolky kardamonu
5 dcl smetany
  kůra z půlky citrónu
  sůl
4 ks velkých vajec
140 g cukru krupice 
  Na marinovanou papáju:
1 ks menší zralé papáje
1 lžička nasekané máty
1 lžíce třtinového cukru
  šťáva a kůra z jedné limety

Rýžový puding

30 minut
4 porce

Příprava

  1. Cukr dáme na pánvičku a necháme rozpustit do konzistence a barvy tmavého lesního medu. Nalijeme na dno připravených formiček (cca 3 mm vrstva).
  2. Rýži vsypeme do mlékem, přidáme cukr, uvaříme doměkka a necháme vychladit.
  3. Kardamon rozdrtíme a necháme na sucho v rendlíku zahřát, dokud nezačne vonět. Poté přilijeme smetanu, přidáme citrónovou kůru a sůl a vše přivedeme k varu. V další míse dobře rozšleháme vejce s cukrem. Vařící smetanu za stálého šlehání přiléváme do mísy s našlehanými vejci. Procedíme, vložíme vařenou rýži a nalijeme do formiček s karamelem.
  4. Takto naplněné formičky vyskladáme do pekáče, zalijeme vařící vodou do 2/3 výšky kalíšků a pekáč vložíme do trouby rozehřáté na 130°C. Pečeme 40 minut – podle velikosti formiček. Uvařený krém poznáme tak, že po zatřepání s formičkou je krém pudingové konzistence. Vyjmeme z vodní lázně a necháme v lednici aspoň 10 hodin vychladit. Poté příborovým nožíčkem odkrojíme vychlazenou hmotu od stěn formičky. Dno formičky dáme na cca 10 sekund do misky s horkou vodou, aby šel krém snadno vyklopit.
  5. Papáju nakrájíme na tenké plátky a smícháme s nasekanou mátou. Přidáme cukru, kůru a šťávu z limetky. Lehce promícháme, dokud se nám nevytvoří z ovoce a surovin jemný sirup.