Recepty

Vytvořte dokonalý pokrm díky jedinečným produktům Lagris

Ingredience

9 dcl mléka
700 g nevařené rýže arborio Lagris
150 g cukru
150 g másla
1 ks celé skořice, badyán, vanilkový lusk
šťáva a kůra z 1 citrónu
sůl
12 ks zralých švestek nebo blum
máslo
cukr
na sněhovou čepici:
6 ks bílků
150 g cukru krupice
na brandy omáčku:
150 g másla
100 g cukru
2 dcl brandy

Rýžový nákyp s švestkami, sněhovou čepicí a brandy omáčkou

45 minut
4 porce

Jednotlivé porce švestkového nákupy přeléváme omáčkou.

Příprava

  1. V hrnci rozehřejeme mléko, do kterého vsypeme rýži. Přidáme cukr, máslo, koření, šťávu z citronu, kůru a špetku soli. Pod pokličkou dusíme doměkka. Když je rýže uvařená, lehce ji promícháme a necháme vychladnout.
  2. Švestky rozkrojíme napůl a vyndáme pecku. Na másle krátce opečeme, lehce posypeme cukrem a necháme zkaramelizovat.
  3. Bílky zvolna šleháme ve šlehači, když sníh začne lehce nabývat na objemu, po lžících přidáváme za neustálého šlehání cukr a šleháme, dokud se nám nevytvoří tuhý sníh.
  4. Do máslem vymazaného pekáče dáme polovinu rýže, poté rozložíme opečené švestky a přidáme druhou polovinu rýže. Povrch lehce prolijeme máslem a vložímeme do trouby na 150°C cca 30 minut. Na závěr dáme zbylé dvě třetiny sněhu z našlehaných bílků a při stejné teplotě dopečeme po dobu cca 12 minut.
  5. Na závěr si připravíme brandy omáčku. Máslo s cukrem necháme volně rozpustit a až nám vznikne dokonalé hladká hmota, tak na ni nalijeme brandy, zapálíme a necháme alkohol zcela vyhořet. Jednotlivé porce švestkového nákupy přeléváme omáčkou.