Racionální výživa

Sója

Země původu: Ukrajina (UKR), Česká republika (CZE)*

Sója patří z hlediska výživy mezi nejstarší a nejdůležitější kulturní plodiny celého světa. Má kulatá nebo oválná semena, která existují v několika druzích.

K přípravě pokrmů jsou nejvhodnější žluté boby, které mají po uvaření jemně oříškovou chuť. Díky vysokému obsahu bílkovin si sója vysloužila označení královna luštěnin. Navíc jde o přirozeně bezlepkovou potravinu, a tak ideálně splňuje požadavky racionální výživy. Její využití v kuchyni je velmi široké - od výhonků po celé boby, od polévek, přes omáčky, pomazánky, saláty, rizota až třeba po pražené boby.

Varianty

  • Sója | Sypaná | 450 g

    Návod k přípravě

    1Přebranou a propláchnutou sóju namočte na 4 hodiny do vlažné vody.
    2Vařte doměkka a solte dle chuti před úplným změknutím.
* označení země původu uvedené na obalu výrobku

Nutriční hodnoty ve 100g výrobku:

Energetická hodnota 1660 kJ / 396 kcal
Bílkoviny 29,07 g
Sacharidy 33,4 g
Tuky 16,16 g