Racionální výživa

Jáhly

Země původu: Čína (CHN), Polsko (POL), Ukrajina (UKR), Česká republika (CZE)*

Jáhly jsou malé žluté kuličky o průměru přibližně 1 mm a vznikají oloupáním a vyleštěním zrn prosa. Proso pochází původně z Asie a do Evropy jej přivezly kočovné kmeny.

Jáhly si velmi rychle získaly oblibu u našich předků, protože vařením výrazně nabudou a na dlouhou dobu zasytí. Mají vysokou výživovou hodnotu a kromě toho jsou přirozeně bezlepkové. Najdeme je v řadě staročeských receptů, hodí se do slaných i sladkých jídel. Nechte se inspirovat původní českou kuchyní a ochutnejte jáhly jako přílohu, nákyp nebo kaši, případně je použijte jako základ do škubánků nebo zavářku do polévky.

Varianty

  • Jáhly | Sypané | 500g

    Návod k přípravě

    1Obsah sáčku spařte a vsypte do 1,5 l vroucí slané vody.
    2Vařte doměkka, cca 10 minut.
* označení země původu uvedené na obalu výrobku

Nutriční hodnoty ve 100g výrobku:

Energetická hodnota 1474 kJ / 348 kcal
Bílkoviny 12,58 g
Sacharidy 71,1 g
Tuky 1,37 g