Racionální výživa

Cizrna

Země původu: Kanada (CAN), Turecko (TUR), Argentína (ARG), Austrálie (AUS), Ukrajina (UKR), Rusko (RUS)*

Cizrna je luštěnina žluté až žlutohnědé barvy s jemnou oříškovou či kaštanovou chutí. Pochází z Asie, ale dnes se pěstuje v celé jižní Evropě. Je vysoce hodnocená především pro svůj obsah bílkovin.

Navíc si po uvaření uchovává křupavou konzistenci, výtečně se tedy hodí do salátů, jako příloha k masu, k těstovinám i k přípravě pomazánek, nádivek a moučníků. Nejznámější pomazánkou z cizrny je hummus – pyré s česnekem, sezamovým krémem a citronovou šťávou.

Varianty

  • Cizrna | Sypaná | 450 g

    Návod k přípravě

    1Přebranou a propláchnutou cizrnu namočte na 12 hodin do většího množství vody.
    2Vařte doměkka a solte dle chuti před úplným změknutím.
* označení země původu uvedené na obalu výrobku

Nutriční hodnoty ve 100g výrobku:

Energetická hodnota 1508 kJ / 357 kcal
Bílkoviny 20,31 g
Sacharidy 57,3 g
Tuky 5,1 g