Fazole

Fazole bílé

Země původu: Fazole bílá velká - Čína (CHN), Polsko (POL), Argentina (ARG), fazole bílá malá - Etiopie (ETH), Kanada (CAN), Čína (CHN) a Myanmar (MMR)*

Peruánští indiáni je znali a pěstovali už před více než 10 000 lety, k nám se fazole dostaly až nějakou dobu po objevení Ameriky. Od té doby se staly důležitou součástí jídelníčku pro svůj obsah rostlinných bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Nav íc je každá z více než 500 pěstovaných odrůd přirozeně bezlepková.

Bílé fazole jsou po uvaření měkké a mají jemnou chuť. Ideálně se hodí do míchaných salátů nebo jako zavářka do polévek.

Přípravu luštěnin můžeme oživit kořením a bylinkami - bazalkou, majoránkou nebo tymiánem.

Varianty

  • Bílé malé | Sypané | 500 g

    Návod k přípravě

    1Přebrané a propláchnuté fazole namočte na 4 hodiny do vlažné vody.
    2Vařte doměkka a solte dle chuti před úplným změknutím.
  • Bílé velké | Sypané | 450 g

    Návod k přípravě

    1Přebrané a propláchnuté fazole namočte na 4 hodiny do vlažné vody.
    2Vařte doměkka a solte dle chuti před úplným změknutím.
* označení země původu uvedené na obalu výrobku

Nutriční hodnoty ve 100g výrobku:

Energetická hodnota 1372 kJ / 324 kcal
Bílkoviny 23,7 g
Sacharidy 54,4 g
Tuky 1,19 g