Bramboroviny

Bramborové halušky

 

Halušky se řadí mezi tradiční slovenská národní jídla a časem si našly své místo i v českých kuchyních.

Halušky jsou nejchutnější s čerstvou brynzou z ovčího sýra a s křupavými kousky slaniny. Lze je ale také připravit i nasladko, posypané mákem, cukrem a přelité máslem.

Varianty

  • Bramborové halušky | Sypká směs | 400 g

    Návod k přípravě

    1Ke 400 g sypké směsi přidáme 480 ml studené vody a vypracujeme těsto. Těsto necháme 3 minuty odležet. Potom těsto protlačíme přes haluškové síto do vařící neosolené vody a zamícháme.
    2Pokud nemáme síto, můžeme pomocí dvou lžic vykrajovat menší noky. Vaříme, dokud halušky nevyplavou na hladinu (cca 5 minut). Uvařené halušky scedíme a promícháme s rostlinným olejem, aby se neslepily.
    3Podle chuti pak přidáme, orestovanou slaninu, strouhaný sýr, kyselé zelí, zakysanou smetanu nebo další ingredience.

Nutriční hodnoty ve 100g výrobku:

Energetická hodnota 1434 kJ / 338 kcal
Bílkoviny 8,86 g
Sacharidy 73,8 g
Tuky 0,78 g